Voda – izvor života

Pitka voda je bogatstvo. Koliko doista cijenimo ovo bogatstvo koje daje život svemu na zemlji?

Neodgovorno zbrinjavanje otpada i industrija uvelike su oštetili kvalitetu vode u svijetu. Danas u razvijenijim zemljama čak 80% bolesti smatra se povezanima sa štetnim bakterijama iz onečišćene vode za piće.

Dokazuje to i zabrinjavajući podatak da danas 1,8 milijardi stanovnika na svijetu pije kontaminiranu vodu.

Također, alarmantna je činjenica da 700 milijuna ljudi danas nema siguran pristup pitkoj vodi.

Hrvatska ima veliku privilegiju biti jednom od vodom najbogatijih zemalja u Europi i svijetu, unatoč tome što ima velike resurse, prema istraživanju UNESCO-a iz 2003. godine Hrvatska se nalazi na petom mjestu u Europi i 42. u svijetu po dostupnosti vode i bogatstvu izvora, moramo ju čuvati i pažljivo trošiti kako bismo to i zadržali.

Jedan građanin Hrvatske u prosjeku potroši oko 150 litara vode dnevno, pet minutnim tuširanjem potrošit će oko 100 litara vode.

Nije problem samo potrošnja voda veći i njena onečišćenost. Zagađena voda najveći je problem u Slavoniji i na sjeverozapadu zemlje. U Slavoniji je voda zatrovana arsenom, manganom i željezom, izdvojit ćemo najteži slučaj, u slavonskim Komletincima mještani već 28 godina piju vodu zatrovanu arsenom. Arsen je toksična tvar koja može dovesti do karcinoma pluća, krvi i kože.

S druge strane, smatra se kako je najkvalitetnija voda u Lici, a Zagrepčani imaju čast piti jednu od najkvalitetnijih voda iz slavine u Europi.

Stoga čuvajmo naše bogatstvo vode i ne zaboravimo da njezine količine nisu neograničene jer voda je izvor života!