Novosti

Koji omekšivač vode odabrati?

Odabir  modela omekšivača vode ovisi ponajprije o količini protoka vode (odnosno potrošnji vode), dimenzijama prostora kojim raspolažete te o veličini priključka za vodu kao što je prikazano u tablici.

Ono što je najvažnije za Kinetico omekšivače vode ne treba električni priključak te imaju nisku potrošnju soli  što ih čini ekonomičnima, a dizajn im je kompaktan.

OMEKŠIVAČI ZA KUĆANSTVA      

    OMEKŠIVAČI ZA POSLOVNE KORISNIKE

Za više informacija obratite nam se pomoću obrasca za kontakt.

Očuvanje vode i ušteda u kućanstvu

Ušteda na kućnim računima uvijek je isplativa, posebice ako pri tom doprinosimo i očuvanju okoliša. Najizravnije to možemo učiniti smanjenjem potrošnje vode. Ovakvi postupci ne samo da izravno koriste samim kućevlasnicima već dugoročno gledano čuvaju naš okoliš.

S obzirom na potrošnju vode u kućanstvu, možete napraviti nekoliko malih promjena koje će bitno utjecati na račun za vodu. Današnja je tehnologija veoma dostupna, jednostavna za instalaciju i pomaže u štednji vode i smanjenju troškova. Uz redovno obnavljanje aparata za potrošnju vode, postoje jednostavni koraci za početak smanjenja potrošnje vode.

Primjena tehnologije u kućanstvu i ušteda

Tehnologija je sve učinkovitija i pristupačnija širokom rasponu ljudi. Kombinacija poboljšanih uređaja i promjene ponašanja može pomoći u očuvanju vode u domu:

  • koristite protočne bojlere za grijanje vode koji nemaju spremnik – obični bojleri sa spremnikom zagrijavaju
    vodu i zadržavaju je u stanju pripravnosti za buduću uporabu dok protočni plinski ili električni sustav grijanja zagrijava hladnu vodu kada se koristi slavina za toplu vodu što znatno štedi energiju. Također, protočni bojleri imaju nižu brzinu protoka – 3.78 L u minuti i mogu smanjiti potrošnju vode;
  • manji vodokotlići imaju mogućnost smanjenja potrošnje vode za čak 40% – 50%. S obzirom na to da su ovi modeli postali popalurani i cijena im je pala. Stoga, razmislite o postepenoj promjeni vodokotlića, počevši od kupaonice koju najviše koristite;
  • podesive glave za tuširanje s malim protokom – smanjuju protok vode za 25% ili više. Instalacija glave tuša u vašem domu je učinkovit i pristupačan način za smanjenje korištenja vode bez mijenjanja ponašanja;
  • vrećice za vodokotlić jesu jednostavan način za smanjenje količine protoka vode u vašem kupatilu. Može potrajati kako biste metodom pokušaja i pogreška utvrdili točnu razinu vode za vašu obitelj, no vrećica se lako instalira te vam može pomoći da uštedite oko 1.8 L vode po jednom ispuštanju vode.

Savjeti – uštedite bez dodatnih troškova i radova

Iako je tehnologija sve pristupačnija, određene opcije i dalje mogu biti izvan proračuna obitelji. Zato vam donosimo 5 brzih i pristupačnih savjeta koji vam mogu pomoći uštedjeti novac:

  1. Koristite aparate u punoj zapremnini. Ovo je vjerojatno je najbrži i najlakši način da pokrenete inicijativu za očuvanje vode u obitelji. Pričekajte prije nego što pokrenete perilicu posuđa i rublja da se napune u potpunosti i uvijek odaberite nisku razinu potrošnje energije,  ako ga vaš uređaj ima.
  2. Travnjak zalijevajte u večernjim ili ranim jutarnjim satima. Također, nemojte pokušavati zalijevati travnjak kad je pretjerano vjetrovito. Zapamtite da tlo ne može pohraniti vodu, a bilo koji višak neće se upiti već će ispariti.
  3. Ne ostavljajte slavinu otvorenom dok četkate zube. Neprekidni protok može potrošiti do 80% više vode od prekinutog toka.
  4. Sačuvajte vodu nakon pranja voća i povrća. Pri tome ćete je očuvati i moći ćete je ponovno koristiti za navodnjavanje vaših biljaka.
  5. Skratite dnevna tuširanja za samo dvije minute. Svakog mjeseca može uštedjeti do 500 L vode po jednom članu obitelji, što znači da peteročlana obitelj može uštedjeti 2500 L vode mjesečno!

Provedba nekoliko manjih promjena ponašanja u očuvanja vode može pozitivno utjecati na okoliš i proračun kućanstava. Započnite danas s ovim jednostavnim ponašanjem i vidjet ćete učinkovitost već na sljedećem mjesečnom računu za vodu.

Izvješće UN-a o otpadnim vodama

Prema Un-ovom izvješću o gospodarenju vodom i otpadnim vodama vidi se napredak u postpanju s vodom.

”U svijetu u kojem raste potražnja za vodom te je njezina količina ograničena otpadne su vode vrijedni resursi”, kaže Guy Ryder, predsjedatelj UN za vode i generalni direktor Međunarodne organizacije rada. “Svatko može odigrati svoju ulogu kako bi se postigao cilj održivog razvoja – prepoloviti udio netretirane otpadne vode i povećati sigurnu ponovnu upotrebu vode do 2030. godine. Radi se o pažljivom upravljanju i recikliranju vode koja prolazi kroz naše domove, tvornice, farme i gradove – trebamo smanjiti korištenje vode i sigurno upotrijebiti više otpadne vode tako da ovaj dragocjeni resurs služi potrebama sve veće populacije i krhkog ekosustava.

“UN-ovo izvješće o gospodarenju vodom 2017. pokazuje da je poboljšano upravljanje otpadnim vodama kao i smanjenje zagađenja na izvoru, uklanjanje onečišćenja iz odvoda otpadnih voda, ponovna uporaba obnovljene vode i uporaba korisnih nusproizvoda. […] Poticanje društvenog prihvaćanja korištenja otpadnih voda ključno je za napredak ”  tvrdi glavni direktor UNESCO-a Irina Bokova u svom predgovoru Izvješću.

Ovo izvješće zaključuje da bi jednom tretirana, otpadna voda mogla biti neprocjenjiva u ispunjavanju rastuće potražnje za slatkovodnim i drugim sirovinama.

Izvor: http://www.unwater.org

Ooho!

Ovih je dana javnosti predstavljena Ooho – kuglica vode. Riječ je o ekološkom proizvodu start-up trvtke Skipping Rocks Labs čija je jedna od namjera smanjenje plastičnog otpada uzrokovanog korištenjem plastične ambalaže.

Potrošnja neobnovljivih izvora za jednokratnu bočicu i količinu proizvedenog otpada izrazito je neodrživa. Stoga je  cilj Ooho jestive kuglice pružiti praktičnost plastičnih boca te istovremeno smanjiti utjecaj na okoliš.

Želite li vidjeti Ooho vodenu kuglicu (Ooho water bubble) pogledajte prilog.

Što je Ooho kuglica?

  • Kuglica čija je opna 100% načinjena od biljaka i morske trave.
  • Biorazgradiva je u 4-6 tjedna, baš kao i komad voća.
  • Jestiva je, može se obogatiti okousom i bojom.
  • Svjež proizvodi (rok trajanja jest nekoliko dana).
  • Troši peterostruko manje CO2,  te deveterosturko manje energije od PET ambalaže
  • Jeftinija je od plastike.

Gdje je možete pronaći Ooho?

U ovom trenutku Ooho se uglavnom prodaje na sportskim događajima, maratonima, utrkama za što je ovaj proizvod i pogodan. No na koji su način tvorci ove kuglice zamislili svakodnevnu uporabu nije još jasno. Naime, da bi se voda omotala ovom Ooho membranom potrebno ju je najprije zalediti, nakon čega se, što je vidljivo i u videu ona vrlo brzo otopi u ustima.  Je li moguće ovakav proizvod držati u torbi i može li zamijeniti današnju ambalažu ostaje pitanje na koje će nam proizvođač dati odgovor.

Meka i tvrda voda

kamenac na slavini

Što je tvrda, a što meka voda? Zašto nam je potrebna meka voda?

Odgovor na ova pitanja leži u njezinoj kemijskoj strukturi i svojstvima koja proizlaze iz te struktre.

U prirodi ćemo teško pronaći  čistu vodu H 2 O . Zašto?

Čista voda je neutralna, tj. pH = 7.  Zbog polarnoga karaktera svoje molekule voda je odlično otapalo za mnoge ionske i polarne spojeve, tako da prirodna voda (voda u prirodi) nikada nije kemijski čista, jer otapa mineralne tvari iz tla i najčešće sadrži kalcijeve, magnezijeve i natrijeve katione te hidrogenkarbonatne, kloridne i sulfatne anione. Takva se voda zove tvrdom vodm.

Voda se ugrađuje u kristalnu rešetku mnogih soli, dajući hidratizirane soli. Čista voda slabo je ionizirana, pa je množinska koncentracija nastalih iona vrlo mala ([H3O+] = [OH–] = 10–7 mol/dm³, pri 25 °C).

Prilikom vrenja tvrde vode stvaraju netopljivi produkti (najčešće kalcijev karbonat, CaCO3) koji slabo prenose toplinu, pa se materijal zagrijane posude pregrijava i slabe mu mehanička svojstva. To je posebno štetno za kućanske aparate (perilice i bojlere) i visokotlačne parne kotlove u industriji.

Zbog toga se prirodna voda (osim kišnice) za tehničku primjenu mora omekšati. Karbonatna (prolazna) tvrdoća vode, uzrokovana kalcijevim i magnezijevim hidrogenkarbonatima, može se ukloniti iskuhavanjem vode ili dodatkom sode ili sode i vapna, što uzrokuje taloženje netopljivih karbonata. Kako se nekarbonatna (stalna) tvrdoća vode, uzrokovana svim ostalim u vodi otopljenim solima, ne može tako ukloniti, za uklanjanje ukupne tvrdoće vode (karbonatne i nekarbonatne) i spriječavanje nastanka kamenca provodi se deionizacija vode s pomoću izmjenjivača iona te voda postaje meka i neštetljiva za aparate.

Sastav vode za piće

Vodu često doživljamo kao jednostavnu i nimalo neobičnu tvar, no njezina svojstva pokazuju da je riječ o posebnome spoju koji omogućava život na zemlji.

Voda ima nekoliko jedinstvenih fizičkih svojstva:

  • ima visoku specifičnu toplinu. Specifična toplina je količina energije potrebna za promjenu temperature tvari. Budući da voda ima visoku specifičnu toplinu, može apsorbirati velike količine toplinske energije prije nego što postane vruća.
  • Voda u čistom stanju ima neutralan pH. Kao rezultat toga, čista voda nije ni kisela, niti osnovne. Voda pH mijenja kada se tvar otopi u njoj.
  • Voda, provodi toplinu lakše od drugih tekućina, osim žive zbog čega velike tekuće vodene površine, poput jezera i oceana imaju jedinstveni vertikalni profil temperature.
  • Molekule vode postoje u obliku tekućine na znatnom rasponu temperature od 0 – i 100 ° C. Ovaj raspon omogućuje molekulama vode da imaju tekući oblik na većini mjesta na našoj planeti.
  • Voda je univerzalno otapalo.
  • Voda ima visoku površinsku napetost. Drugim riječima, voda je ljepilo i elastična je, te ima tendenciju sakupljanja u kapi umjesto da se širi preko površine u obliku tankog filma. Ovo joj svojstvo omogućuje prijanjanje uz stranice okomitih struktura i suprotstvaljanje gravitacijskoj sili.

KEMIJSKA SVOJSTVA VODE:

Njezina svojstva proizlaze iz njezine kemijske formule H2O.
Molekula vode neobičnog je oblika s dva vodikova atoma na istoj strani atoma kisika pod kutem od 104,45 stupnjeva koji vodi daje sposobnost da „vezuje” za sebe i druge plohe. Vodikovi atomi stvaraju pozitivan električni naboj, a atom kisika stvara negativni naboj. Međusobno se privlače zbog čega se voda oblikuje u kapljice. Kemijska svojstva čine vodu bitnom za funkcioniranje živih bića, uključujući ljudska bića. Da bismo bili zdravi moramo je redovito unositi u organizam.

Njezina svojstva ovise o:

  • njezinom pH
  • alkalnosti
  • ukupnoj tvrdoći
  • prisustvu željeza, mangana,cinka, bakra, kroma, olovanitrata/nitritaarsena, fluorida, klorida te ukupnog i slobodnog klora.

Voda za piće smije sadržavati sljedeću maksimalnu razinu otopljenih tvari (mg/l):

Arsen 0,05 – može se nalaziti u prirodnim izvorima vode.
Kadmij 0,003 – upotrebljava se u proizvodnji čelika, plastike i baterija i ispušta se u okoliš kroz otpadne vode ili pare.
Olovo 0,01 – prisutno je u vodi prvenstveno u vodovodnim sustavima koji sadrže olovne cijevi.
Nitrat 50 – nalazi se u podzemnim i površinskim vodama kao REZULTAT ispiranja ili otjecanja s poljoprivrednog zemljišta ili onečišćenja iz ljudskih ili životinjskih otpada.
Nitriti, dušikasta kiselina 3
Živa 0.001 – koristi se u industrijama kao što su elektrolitička proizvodnja klora, u električnim aparatima, u dentalnih amalgamima i kao sirovina za razne živine spojeve; prirodno se nalazi u slatkovodnim i podzemnim vodama u anorganskom obliku.
Cijanidi 0,07 – mogu se naći u vodi za piće, prvenstveno kao posljedica industrijskog onečišćenja. Cijanidi su jaki otrovi i treba jako pažljivo rukovati s njima. Budući da su cijanidi soli cijanovodične kiseline, natrijev cijanid se također može dobiti taljenjem kalcijeva cijanamida (načinjenog od kalcijeva karbida) s natrijevim kloridom i ugljenom.

Antimon 0,02 – nastaje na cijevima i  popratnom materijalu u cijevima. Nije prirodno prisutan u sirovoj vodi.

U Hrvatskoj je kakvoća pitke vode propisana Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće (NN. RH, br. 46/94) koji je usuglašen s istovrsnim pravilnicima Europske Unije. Ovim je pravilnikom propisana:

  • zdravstvena ispravnost vode koja služi za javnu vodoopskrbu stanovništva kao voda za piće ili za proizvodnju namirnica i pripremu hrane;
  • vrste, obim i standardni postupci analize uzoraka vode za piće;
  • učestalost i način uzimanja (uzorkovanje) vode za piće.

Sastav pitke vode utvrđuje se analizom koja obuhvaća:

  • organoleptičke i fizikalno-kemijske osobine vode : temperatura, boja, zamućenje (mutnoća), miris i okus, pH i elektrovodljivost;
  • kemijske osobine vode: tvrdoća, kalcij, magnezij, kalij, litij, natrij, amonijak, fluorid, klorit, bromat, klorid, nitrit, klorat, bromat, nitrat, fosfat, sulfat, oksidativnost, otopljeni plinovi u vodi, masti i ulja, mineralna ulja, slobodni zaostali (rezidualni) klor, detergenti;
  • bakteriološke osobine vode*: koliformne bakterije, fekalne koliformne bakterije, fekalni streptokoki, sulfitoreducirajuće klostridije, aerobne mezofilne bakterije, virusi u vodi.
  • otrovne (toksične) tvari: aluminij, arsen, berilij, cijanidi, kadmij, krom, nikal, olovo, pesticidi, selenij, vanadij, živa, sumporovodik, bakar, cink i drugo.

*Bakteriološka analiza provodi se za pročišćenu vodu jednom tjedno, a za sirovu vodu i vodu iz opskrbnog sustava jednom mjesečno.

 

 

Voda – izvor života

Pitka voda je bogatstvo. Koliko doista cijenimo ovo bogatstvo koje daje život svemu na zemlji?

Neodgovorno zbrinjavanje otpada i industrija uvelike su oštetili kvalitetu vode u svijetu. Danas u razvijenijim zemljama čak 80% bolesti smatra se povezanima sa štetnim bakterijama iz onečišćene vode za piće.

Dokazuje to i zabrinjavajući podatak da danas 1,8 milijardi stanovnika na svijetu pije kontaminiranu vodu.

Također, alarmantna je činjenica da 700 milijuna ljudi danas nema siguran pristup pitkoj vodi.

Hrvatska ima veliku privilegiju biti jednom od vodom najbogatijih zemalja u Europi i svijetu, unatoč tome što ima velike resurse, prema istraživanju UNESCO-a iz 2003. godine Hrvatska se nalazi na petom mjestu u Europi i 42. u svijetu po dostupnosti vode i bogatstvu izvora, moramo ju čuvati i pažljivo trošiti kako bismo to i zadržali.

Jedan građanin Hrvatske u prosjeku potroši oko 150 litara vode dnevno, pet minutnim tuširanjem potrošit će oko 100 litara vode.

Nije problem samo potrošnja voda veći i njena onečišćenost. Zagađena voda najveći je problem u Slavoniji i na sjeverozapadu zemlje. U Slavoniji je voda zatrovana arsenom, manganom i željezom, izdvojit ćemo najteži slučaj, u slavonskim Komletincima mještani već 28 godina piju vodu zatrovanu arsenom. Arsen je toksična tvar koja može dovesti do karcinoma pluća, krvi i kože.

S druge strane, smatra se kako je najkvalitetnija voda u Lici, a Zagrepčani imaju čast piti jednu od najkvalitetnijih voda iz slavine u Europi.

Stoga čuvajmo naše bogatstvo vode i ne zaboravimo da njezine količine nisu neograničene jer voda je izvor života!

Princip rada omekšivača vode

Kinetico 2020c omekšivač uklanja uzročnike tvrde tvrde – magnezijeve i kalcijeve ione, vode pomoću procesa ionske izmjene tvari.

U omekšivaču Kinetico 2020c nalazi se uložak s kuglicama ionske smole koji sadržava natrijeve ione. Kuglice smole, prilikom prolaska vode kroz omekšivač, privlače i zadržavaju magnezijeve i kalcijeve ione pritom se oslobađaju natrijevi ioni te voda postaje meka.

U prilogu pogledajete princip rada omekšivača.

Obratite nam se pomoću obrasca za kontakt.

Promohotel Poreč

Od 22. veljače 2017. do 25. veljače u Poreču se održava 32. Promohotel, međunarodni sajam hrane, pića i ugostiteljske opreme u dvorani Žatika.

Sajam je namijenjen vlasnicima i menadžerima hotela, iznajmljivačima apartmana, vlasnicima kafića i restorana. Proizvodi koji će biti predstavljeni također mogu biti zanimljivi i vrlo korisni za kućanstva. Cilj održavanja sajma je približavanje našim sugrađanima svjetske trendove u ugostiteljstvu i turizmu te tako doprinijeti promociji i razvoju grada, i šire okolice.

Predstavnici  proizvođača filtera Aqua i službeni zastupnici Kinetico Hrvatska čekaju vas na drugome katu (odjeljci E7 i E8) dvorane Žatika i  rado će odgovoriti na sve vaše upite o filtriranju vode, omekšivačima, savjetovati vas i upoznati s novostima na tržištu.

RADNO VRIJEME SAJMA ZA POSJETITELJE:

Srijeda, 22.02.2017. / 12:00 – 19:00h

Četvrtak, 23.02.2017. / 10:00 – 19:00h

Petak, 24.02.2017. / 10:00 – 19:00h

Subota, 25.02.2017. / 10:00-17:00h

Ulaz je slobodan za sve posjetitelje. Dobrodošli!

Više o sajmu  potražite na službenim stranicama Promohotel.hr.

Topla voda i vaše zdravlje

Većina ljudi započinje svoj dan ispijanjem tople šalice kave.    

No, jeste li znali da je za dobar i zdrav početak dana dovoljno popiti toplu vodu i nastaviti je piti tijekom dana?

5 je dobrih razloga zašto biste trebali piti toplu vodu:

  • poboljšava vašu probavu i normalizira vaš metabolizam pijete li je na prazan želudac, no pijete li hladnu vodu tijekom ili nakon obroka ona će zaustaviti proces probave te će se i masnoće i toksini skladištiti u vašem organizmu;
  • nećete imati problema s opstipacijom, jer kao što smo rekli topla voda potiče probavu I blagotvorno djeluje na nju
  • smanjuju se nakupine sluzi u vašem tijelu (nosnoj i usnoj šupljini te želucu), zbog čega postajete otporniji na virusne i bakterijske infekcije;
  • potiče izlučivanje toksina iz organizma te tako utječe na proces starenja stoga će vaša će koža izgledati mlađe pijete li toplu vodu prije i poslije obroka;
  • poboljšava cirkulaciju krvi u cijelome tijelu što utječe i na bolji rad mozga, vaša koncentracija bit će mnogo bolja.

Nakon što ste doznali koji su pozitivni učinci vode vjerojatno se pitate koliko vode treba piti dnevno. Istraživanja navode da potrebe za toplom vodom ovise o osobi. Neki preporučuju pijenje 3-4 litara dnevno, odnosno da je poželjno započeti s tom količinom te je prilagoditi svojim potrebama.

Naime neki ljudi znojenjem luče više vode iz tijela te im je potrebno više vode, a drugima je potrebno manje.

Ne biste trebali smetnuti s uma ni sljedeću činjenicu, naime topla voda pomaže probavi te ju je preporučljivo piti prije i poslije obroka, međutim pri fizičkim naporima hladna će voda prije osvježiti vaš organizam i dati vam snage za daljnji napor. Pravo na vodu ima svako živo biće jer je ona jednostavno neophodna za život.